< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

SPECIAAL

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


FANUITGAVE (uitgebracht november 2014)


Perry Rhodan, de Grootste Science Fiction serie ter wereld. Al vele jaren genieten talloze lezers van de avonturen van de onsterfelijke Terraan.

In Nederland loopt de serie ondertussen al meer dan 40 jaar en naast de wekelijkse serie zijn er vele boeken verschenen. In al die jaren is er echter nooit een boek verschenen dat voor en door de fans is gemaakt.

Met het uitkomen van dit fanboek is dat goedgemaakt.

In samenwerking met onder andere de Nederlandse Perry Rhodan Science Fiction vereniging Terra en lezers van het eerste uur zoals Gerrit Vos, is er een boek ontstaan dat niet mag ontbreken in de boekenkast van de echte fan.

Liang Koh, oud-hoofdredacteur van SF-Terra, vertelt zijn verhaal en duikt dieper in het fenomeen. Killian McNeil schreef speciaal voor deze gelegenheid een verhaal over Gucky en Theo Barkel, eveneens oud-hoofdredacteur van SF-Terra, schreef het verhaal Verloren Toekomst voor deze unieke bundel. Theoloog Frank Bosman liet zijn licht schijnen over godsdienst in de Perry Rhodan en oudgediende Ernst Vlcek komt zelfs even aan het woord. Kortom, een boeiende en afwisselende reis door de toekomst!


Inhoud:

- Voorwoord

- Verloren toekomst

- Perry Rhodan in een mandje

- Gucky's missie

- De Muisbevers

- Perry Vhrato Rhodan, de zonnebode

- First contact

- Arabier

- Interview Ernst Vlcek


Op vrijdag 8 september kwam in Duitsland het eerste deeltje uit van wat nu de grootste Science fiction serie ter wereld is; Unternehmen Stardust van de Perry Rhodan reeks. Het is 1971 en risicopiloot en astronaut Perry Rhodan vertrekt met zijn bemanning, bestaande uit Reginald Bull en Clark FlippeÍ, met de Stardust naar de maan. Op dat moment laat hij niet alleen een wereld achter die bedrieglijk rustig, hij laat ook zijn oude leven achter zich, want bij de maan aangekomen wordt Rhodan door een stoorsignaal gedwongen om de Stardust een noodlanding te laten maken.

Het contact met de Aarde is verbroken en terwijl de aardse grootmachten over elkaar heen vallen en de situatie zich toespitst, gaan Rhodan en zijn mannen op onderzoek uit op de maan en vinden een reusachtig buitenaards ruimteschip.

Karl Herbert Scheer en Clark Darlton hadden niet verwacht dat ze verder zouden komen dan deeltje 50. Het eerste deeltje was echter in recordtijd uitverkocht. Op het moment dat ik dit schrijf, zit men in Duitsland al aan nummer 2777. Een compleet team van schrijvers heeft in de loop der jaren voor de continuïteit gezorgd en hebben een ruimte epos opgezet dat zijn weerga niet kent.

Maar niet alleen de ongebreidelde fantasie van de schrijvers hebben voor dit succes gezorgd. Johnny Bruck, de kunstenaar die vele jaren, tot aan zijn overlijden toe, de wekelijkse cover heeft verzorgd, is welhaast een legende.

Het zou tot 1967 duren voordar Nederland het eerste land werd naast Duitsland waar de avonturen van Perry Rhodan zouden verschijnen. Operatie Stardust werd, verbazingwekkend genoeg, als een pocketeditie uitgegeven. Na een zestal deeltjes staakte men de reeks echter. Gelukkig werd niet veel later de draad opgepakt met deeltje nummer 7, Invasie uit het heelal, en nu als tijdschriftroman. Bij nummer 35, Het land van de Goden, werd de reeks echter weer gestaakt. Maar nu was er een behoorlijk fanbase voor de serie. Deze verenigden zich in de Perry Rhodan Science Fiction vereniging Terra. Aan deze fans is het dan ook te danken dat de serie vanaf nummer 36, De Ziekte van de Vergetelheid, door een andere uitgeverij op werd gepakt. Vanaf dat moment loopt de serie ononderbroken in Nederland en in vele andere landen op de wereld.

In de loop der jaren heeft SF-Terra Perry Rhodan dagen georganiseerd in onder andere de RAI, auteurs naar Nederland gehaald, en geeft al vanaf 1971. zes maal per jaar een tijdschrift uit en is daarmee één van de oudste SF verenigingen in ons land.


De Nederlandse astronaut André Kuipers zou echter voor het meest letterlijke hoogtepunt voor Perry Rhodan zorgen toen hij tijdens zijn laatste ruimtereis naar het Internationale Ruimtestation, Perry Rhodan meenam de ruimte in.


In al die jaren, dat Perry Rhodan gelezen wordt in Nederland, is er echter nog nooit een fanboek uitgekomen. Een Perry Rhodan boek voor en door fans, met verhalen van fans, artikelen of gewoon hun verhaal achter de serie.

Ik ben dan ook blij dat dit boek er uiteindelijk is en we die mensen hun verhaal kunnen laten vertellen. Liang Koh, oud hoofdredacteur van SF-Terra en één van de initiators van de reddingsactie van 1971. Gerrit Vos hoe hij op zijn zevende jaar al gepakt werd door het Perry Rhodan virus. Met theoloog Frank Bosman duiken we dieper de serie in, in een boeiend artikel over godsdienst in het Zonne-Imperium.

En natuurlijk ontbreken de verhalen ook niet. Zo neemt Killian McNeil ons mee naar de Muisbevers, waarschijnlijk het populairste buitenaardse ras uit het Perryversum. Tot slot staat er op het einde nog een kleine verassing te wachten voor de oplettende lezer in het interview met Ernst Vlcek ...


We wensen u veel leesplezier.


Auteurs: Theo Barkel, Gerrit Vos, Killian McNeil, Frank Bosman, Liang Koh

Cover ©: Kimmo Isokoski, Johnny Bruck (afbeelding Perry Rhodan),

© Uitgeverij Macc, Rijen

Prijs €14,95