< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

PLANTEKENINGEN

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


Kruismaan van de Shaogen-monniken (Duits uitgave PR1895)


De Shaogen-monniken beschikken over verschillende scheepstypes, die allemaal opvallen door hun uitgesproken sikkelvorm. Op grond daarvan benoemde Perry Rhodan en zijn mensen deze ruimteschepen eerst als sikkelschepen. De Shaogen-monniken en de civilisaties van het Shaogen-hemelrijk gebruiken evenwel de benaming 'maan'. Beschouwd men de scheepsconstructies namelijk van hun kant, dan resulteert het immers in een silhouet van een gedeeltelijk beschenen maan.

De monniken kennen drie verschillende types ruimteschepen, de normale maanschepen, de volle maan en de zogenoemde kruismaan. De plantekening toont een van de in totaal maar drie gebouwde kruismanen. Meer schepen van dit type zijn niet in dienst genomen en deze drie moeten al millennia oud zijn.

Ze werden echter altijd in de best mogelijke technische conditie gehouden en permanent gemoderniseerd, zodat de ouderdom van de schepen niet relevant is.

De namen van de drie ruimteschepen: KRUISMAAN VAN WOLKENHORT, KRUISMAAN VAN TOUN en KRUISMAAN VAN FASENBERG. Ze dienen als commandoschepen van de drie Shaogen-zielenherders.

Gevreesd is de bewapening van de kruismaanschepen, het zogenoemde zonnenvuurgeschut. Elk schip heeft twaalf van deze wapens en in principe gaat het om extreem sterk thermogeschut dat een ware zonnegloed veroorzaakt. In de plantekening zijn de hoofdwapensystemen ondergebracht in de kruismaan-spitsen. Alleen maar dit zonnenvuurgeschut kan het beveiligingsschermen van een kruismaan doorbreken.


Tekening en tekst © Oliver Johanndrees

© VPM Verlagsunion Pabel Moewig KG, D-76413 Rastatt


Nederlandse vertaling van tekst en technische gegevens ©®nelis van den Ende



Algemeen:

Afstand van sikkelspits tot sikkelspits: 1100 meter. Lengte van de centrale romp (middenstuk): 400 meter. Doorsneedikte van een arm: 280 meter. Offensieve bewapening uitsluitend het reeds vermelde zonnenvuurgeschut.

Technische gegevens:

  1. Een van de extreem werkzame wapensystemen van de Shaogen kruismaanschepen. Aan elke arm bevindt zich zo'n systeem, andere kleinere zijn over de scheepsromp verdeeld. Een kruismaan beschikt in totaal over 12 van die wapeneenheden.
  2. Meerdere afgeschermde hangaars binnenin de scheepsarm. Van hieruit starten kleinere eenheden zoals pendel- en verkenningsschepen.
  3. Scheepswand, bezaaid met luiken, vensters en technische structuren die grotendeels verzinkbaar zijn aangebracht.
  4. Langeafstandspeilcomplex en grootvlakscanner voor oriëntatie en navigatie in de vliegrichting. Vergelijkbare systemen bevinden zich in de achtersteven en in kleinere vorm aan de spitsen van het schip.
  5. Centrale ronde hangaar, met maximaal vier bolvormige grootsloepen. De hangaar wordt sequentieel aangevlogen en beschikt maar over de centrale dubbelschotsopening in de boeg. Deze is echter speciaal beschermd door scherm - en wapensystemen.
  6. Manschappenkwartier met extern zicht en openbare inrichting om de bemanning van alle gemakken te voorzien. In de armen verbergen zich o.a. wetenschappelijke afdelingen, medische sector en dergelijken.
  7. Levensonderhoudssystemen beneden het manschappenkwartier zorgen hier voor de passende klimaatomstandigheden.
  8. Metagraaf-hyperlichtaandrijving, in totaal vier zelfvoorzienende eenheden met ervoor liggend projectorcomplex. Impulsmotoren voor de sublichtvlucht bevinden zich in de kruising aan de achterzijde van het schip, direct tussen de metagraafs. Kleinere stuurmotoren en antizwaartekrachtprojectors zijn verzinkbaar in de armspitsen ondergebracht.
  9. Machineruim en aggregatenunit voor de antizwaartekrachtsystemen, het ervoor liggend projectorcomplex, evenals toegang voor aan- en afmeren van de grootsloepen. Antizwaartekracht-vrachtschacht verziet de belangrijke sectoren van het schip, kleinere A-schacht van het bemanningsdeel.
  10. Hangaars voor kleinere eenheden, evenals het beladen van het magazijn en grondstoffenopslagunit.
  11. Energieomvormer en subsystemen, gravitraafreservoir.
  12. Normaal- en hyperradioantennes, ontlader, sensorsystemen.
  13. Technische afdelingen voor de hypertroopvoorziening, gravitraafreservoir, energieverdeling en -opwekking. Astronomische afdeling, evenals technische laboratoria.
  14. Sectoren voor voorziening van de defensieve systemen van het schip. Zelfvoorzienende energievoorziening, beveiligingsschermgenerators en verbindingssystemen naar andere gebieden in het schip. Delen van het manschappenkwartier, magazijn en onderhoudsgebied. amusementspark en meditatieterrein klein van opzet.
  15. Beveiligingsschermprojectors onder de wapensystemen, evenals elk een hypertroopaftappool in de spitspunten van de scheepsarmen.